Den nyligt publicerede Circularity Gap Report – Denmark dokumenter en dansk bundplacering med et resurseforbrug, der ligger langt over EU gennemsnittet. Hver dansker forbruger 24,5 tons jomfruelige materialer om året. Gennemsnittet i EU er 17,8 ton og i hele verden er det 11,9 ton. Et bæredygtigt forbrug ligger på verdensplan ligger på 8 tons årligt. Vores nuværende genbrug af resurser ligger på kun 4% (hvor EU-gennemsnittet ligger på 7,2%). Så vi er dobbelt ramt: vi bruger alt for meget og genbruger alt for lidt!
Ifølge Biodiversitetsrådets seneste rapport er vi, med kun 2.3% beskyttet natur, milevidt fra at opfylde EU-målsætning om 30% i 2030. Det er altså tvingende nødvendigt at vi hver især, private borgere, virksomheder og den offentlige forvaltning bruger færre resurser og bliver meget bedre til at genbruge dem dvs. styrker den cirkulære økonomi væsentligt. Men som Uffe Elbæk siger i sin bog ’Tvivl, Håb og Handling’, så skal danskerne have øget livskvalitet og større mening i deres tilværelse, hvis de skal motiveres til at forbruge mindre.
Hvordan forbereder vi os og tager medejerskab, så vi bevarer de mellemmenneskelige værdier som vi kæres om? Kan vi bevare vores samfundssolidaritet og fællesskab, når så mange af vores forestillinger om ’det gode liv’ viser sig mere og mere uholdbare? Kan vi agere mere bæredygtigt i vores hverdag – og trives med det?
SFOF Rudersdal søger at bringe debatten om bæredygtighed og medindflydelse ned i øjenhøjde, og relatere til lokale forhold i Rudersdal kommune. Hvordan kan vi lokalt motivere os selv og hinanden til at lykkes med en omstilling til en bæredygtig levevis og samtidig bevare- eller endda øge vores oplevede trivsel? Vi vil gerne pege på områder i vores dagligdag, hvor øget trivsel kan gå hånd i hånd med øget klimabevidsthed og biodiversitet.